fredag, oktober 14, 2005

Snubler gjennom Montrachet

Ble fredag vekket svær tidlig av at tre bortimot middelaldrende menn snorket høylytt. Klokken var rundt 0730. Intet annet å foreta seg enn å stå opp og foreta brødinnkjøp hos den lokale bakeren i Mersault. Gikk over til lag to i den største leiligheten og sørget også de våknet til liv. Laget en omelett bestaaende av 12 egg, 2 poteter og en loek. Cappelen fikk sitt ønske om Rammstein oppfyllt. Alle var ikke like fornød med det.

Efter en solid frokost dro vi en tur ned til Mersault hvor det ukentlige fredagsmarkedet var på plass. Tok bilder av alle godsakene og Morten kjøpte en ladning ost. Tok en del bilder og satte kursen sydover mot Pulligny Montrachet. Vi tok av rett foer PM og dro til høyre opp mot de store vinmarkene som ligger iåassiden ovenfor. Stoppet der det så mest lovende ut, landskapet og solforholdende tatt i betraktning, og gikk en lang tur langs vinrankene. Stor var begeistringen da vi efter å ha snublet oss gjennom stier, ranker og murer og fant ut at vi nettopp hadde gått igjennom sjefsmarken over alle sjefsvinmarker, Le Montrachet. Naermere dette kommer vi neppe, en flaske av denne nektaren koster fra 500 euro og oppover.

Efter Pulligny dro vi innom Chassagne og gjennom Saint Aubain, Auxey Durresses, Volnay, gjennom Beaune og opp mot Nuits St. Georges. Dro forbi Pommard, Clos de Vogeot og dro til høyre mot Flagey Echezaux hvor vi hadde booket lunsj på en Bar Tabac anbefalt av den norske vin elite.

Tabac no more, nå het stedet Simone. Spiste en stor lunsj som langt overgikk gårsdagens trestjerner. Drakk en frisk og mineralsk St. Aubain 1ér crus Lamy Pillot (2002) til amuse bouche bestående av gresskarshot, grønnsak og kjestuing, terrine av gjørs, blodpølse med kardemomme og tomatconcassé med mozzarella. Forsatte med nye flasker av vinen til forretten, snegleravioli som nærmest svømte i en saus basert på hvitløk, og til fisken, en særdeles fersk og fin dorade med ratatouille og sesambolle.

Efter en marcpausesorbet kom hovedretten, harefilét med enebærsaus, persillerotpuré og glasserte neper og gulerøtter. Til denne, atter en gang egnens vin, og atter en gang et enkelt valg, en Grand Cru Echezaux fra Bruno Desaurny Bissey som var ren nytelse.

Oster i stort utvalg ble fulgt av sjokoladepavé med creme anglaise, fiken med honning og vanijeis.

Alt i alt en en fantastisk lunsj, Simone er et must om man befinner seg i regionen.

Til kaffen fikk Per Ø og undertegnede en Marc på størrelse med en halvliter som det var fantastisk god men litt problematisk å komme til bunns i.

På vei tilbake til Beaune hoppet Torkel, Jo, Vaagsdal og Cappelen av ved byporten og resten forsatte mot Mersault. Her ble det en lengre seanse i poolen med undervannssvømmekonkuranse (enkelt vunnet av Oystein) og en meget slitsom vannpolomatch.

Nå er vi i hvilemodus og venter på avmarsj til Chassagne Montrachet hvor vi skal spise middag uten at jeg helt kan fatte hvordan hungeren atter en gang skal bygge seg opp. Cappelen har nettop tent på peisen og satt på den 23 aar gamle Electric Cafe med Kraftwerk.

So far so good.