lørdag, oktober 15, 2005

Samling i Beaune

Som vanlig var vi (det vil si noen av oss) oppe med solen, eller lettere sagt med snorkingen til de middelaldrende herrer Frogner, Brun, Hoyland. Sistnevnte dro avsted for aa kjoepe broed.

Efter en litt mindre substansiell frokost enn foregaaende dag, var vi fantastisk nok klare til avmarsj i millitaer stil klokken 09:00. Faerden gikk mot Chablis hvor vi hadde en avtale med den stoerste kooperativen i Chablis, La Chablisienne, som produserer rundt en fjerdepart av all vin i Chablis. En stor operasjon, vi fikk ett innblikk i vinifikasjonen paa det som maa betegnes som en fabrikk, 48 store staaltanker a 120 kubikkmeter med chablis - uante mengder vin paa fat. Det blir noen flasker. Vi smakte paa ni forskjellige viner, alt fra enkel bourgougne blanc til grand crud fra 94. En hyggelig vertinne geleidet oss igjennom vinene. Jeg spyttet ikke ut fra premier crus og oppover. Vi stroek paa doer gjennom Irancy mot V.. som laa idyllisk til ved elven Yonne, vel en halv time fra Chablis.

Her spiste vi lunsj paa en liten restaurant med en viss personlighet, innehaveren var iallefall litt av en karakter. Rustikk mat og et meget intimt og hyggelig lokale. Fullt. Vi drakk en magnum med hvit Vezelay fra 95 som var meeeget gammel og vinoes til foerste rett som var fasan og gaaseleverpostei med syltet ananas. Vi gikk over til en magnum Irancy fra 1996 som saa ut som den hadde ligget i kjelleren siden 1876, litt delte meninger om denne, Vaagsmann mente det ikke var noe for ham, den var litt orange i kantene, Cappelen var i ekstase, og selv synes jeg den var meget bra, saerdeles da vi fikk hovedretten, en kylling i en kremet saus som kanskje ikke var allverdens, men soppen som ble servert i en liten jerngryte paa siden, en blanding av stensopp, risker, trompettes de mortes og kantareller, var helt fantastisk.

Ostevognen overgikk i bredde alt vi har sett tidligere her nede, og innehaveren kom drassene med, ikke bare en men to flasker Irancy fra 2003 (som er helt spesiellt aar hva angaar fylde og fruktighet). Vi slet litt med aa bli ferdig med den men tok den med oss ut paa uteplassen ved elven, meget idyllisk. Vi fikk et knippe desserter, saerlig var Hoylands sjoklademousse i 5 liters soelvboette imponerende.

Frogner, Chaplon og self avsluttet med en Marc og alle, sense fotballhelten Lindahl fikk seg en espresso. Utvalget av petit fours var formidabelt og passe selvutslettende. Vi dro rundt 16 og satte kursen mot Beaune hvor vi satte av vaar gode venn Harry Klein, som hadde uante aerender i byen.

Vi andre dro hjem til Mersault og hadde en oekt i bassenget, med nye undervannssvoemmekonkuranser hvor ProOyvind tok en hederlig annenplass. Ny aktivitet var plassering av stor badeball paa bunnen i den dype enden av bassenget, en krevende oevelse. Deilig med litt aktivitet efter alle inntak av alkohol og foedevarer. Avsluttet med badstue. Herlig.

Akkurat naa er klokken 20:00 og vi er snart klare for avgang til Beaune. Der moeter vi forhaapentligvis vaar skinnjakkekledde kroelltoppefterforsker for en bedre middag paa byens restaurant med 1 stjerne. Saakalt samling i Beaune. Rapport foelger.